HTML

Mindenütt jó, de legjobb otthon

Olyan ötletek és tanácsok a lakásunk, életterünk harmonikusabbá változtatásához, amikhez se sok idő, se sok pénz nem szükséges...

Friss topikok

Linkblog

2010.08.17. 20:06 !Alicce!

Huza-vona : függönyök a lakásban

A minap rosszul éreztem magam itthon, mászkáltam ki-be és amikor tizedszerre is elfogott egy nyomasztó, idegesítő érzés amikor elmentem a folyosón megálltam és vizsgáltam mi az amit nem így hagytam. Egy pillanat kellett hogy rájöjjek az elhúzott függöny okozta az érzésemet. Utánaolvastam van e valami jelentőssége hogyan bánunk a függönyeinkkel

A függönyök nem csak szépek, és lágyítják az ablakokat sok funkciójuk is van. Megfogják a port, kevésbé szép kilátás esetén enyhíti a látványt, távoltartja a bogarak egy részét és kellemes fényt ad a szobánknak.

Függönyök fajtái:

Dekoratív- díszfüggönyök: Olyan függönyök amelyeknek kevés funkciójuk van, általában a függöny anyagát végigvezetik a karnison, és mindkét oldalt lelógatják, behúzni a felső szövet takarása miatt nem igazán lehetséges, így érdemesebb egy másik karnisra szerelni a sötétítőt. Rengeteg oldal kínál nekünk segítséget abban hogy kiválasszuk az otthonunk hangulatához legmegfelelőbb függönyt. Két olyan oldal ahol sokat nézegettem a kínálatot:

www.fuggonyok.gportal.hu/ 

www.fuggonyfutar.hu/

www.fuggony-fuggonyok.com

Az elhelyetéstől kezdve végig segítenek megtalálni a legszebb darabokat. 

Sötétítők: A nem kívánatos tekintetek és a napfényt szempontjából a legideálisabb választás. Ne riasszon el minket az emlékkép a régi poros vastag függönyökről. A mai szövetek már lehetővé teszik hogy minél könnyebb lágyabb anyagot tudjunk választani. Véleményem szerint külön karnisra mindenképpen érdemes felszerelni egy sötétítőt, akár a fal színéhez igazodva is. Vannak olyan lakások, ahol vétek eltakarni a panorámát, itt a redőny nyerhet a sötétítővel szemben, de mivel panoráma sajnos nem mindenhova jut, ezért ezek a függönyök a legkeresettebbek.
Anyaguk szerint kategorizálva:
Double függöny
Az ún. doublé szövés módszerével készül a double dekorációs függöny. Jellemzőjük, hogy a kétoldalasan használatos kettős szövetek lehetőséget nyújtanak a kétféle alapanyag minőség, valamint kétféle mintázat egy kelme darabon történő bemutatására.

Fényzáró -black out függöny :Funkciója a fényáteresztés befolyásolása. Jelenlegi változat 100 % poliészter fonalból szőtt textil. Rendkívül sűrű vékony, valamint vastagabb fekete terjedelmesített fonalak megfelelő kereszteződése, tartósan biztosítja a fény teljes kizárását.

Szatén függöny:Laza szövésszerkezetű, selymes fényű fonalak alkalmazásával készült kelme. A dekorációs függönyök körében a nagyobb fajlagos tömegű változatai terjedtek el.Kellemes fogási tulajdonságú szövet, mely kiváló alapanyaga a transzfernyomással díszített függönyöknek is.

Taft függöny:Vászonkötésű szerkezetben nagyon finom és durvább, alacsony sodratú, fényes - adott estben eltérő színű - fonalak kombinációjával készülő függöny. Ebből következően tökéletes formatartású anyag.

Zsenília függöny:Bársonyos, lágy tapintású kelme. Sok esetben – más típusú kelmékben – díszítő elemként is találkozhatunk a zseníliával.

 Ha már rosszul-léttel kezdtem nézzük mit ír róla a fengshui:

Hogyan gondozzuk igazítsuk függönyünket hogy ne legyen kellemetlen érzésünk?

  • Napközben húzzuk el a függönyöket, hogy a napfény pozitív energiájával megvilágíthassa házunkat. 
  • Éjszakára húzzuk el a függönyöket hogy ablakok ne maradjanak fedetlenül, mert az balszerencsét hoz.
  • A rolók és a függönykarikák legyenek természetes anyagból. A legjobb a fa. Mindenképp kerüljük a műanyagokat!
  • A függönyök legyenek elég szélesek ahhoz hogy az ablakot eltakarják és érjenek padlóig. ( Ehez én nem mindig ragaszkodnék, pici szobában nagyon furcsán tud kinézni)
  • Legyenek a függönyönyünkön redők, ráncok, tehát szélesebb legyen az anyag, mint az ablak szélessége. ( Hát ez a legfontosabb szerintem!!!)
  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy függönyünket könnyű elhúzni és visszahúzni. (Attól függ milyen függöny van az ablakon)
  • Az a függöny, ami valamelyik oldalán rosszul áll, lelóg vagy leszakadt, Feng Shui szempontból nem szerencsés.
  • Tartsuk ablakainkat és függönyeinket tisztán, hogy a chi tisztán és frissen juthasson be a házba.
  • Mindig az évszaknak megfelelő függönyt tegyünk fel, hogy a mind saját mind a chi-nk ( erről majd később írok) hangulatát felfrissíthessük. Télen használjunk nehéz anyagot, nyáron pedig könnyebbet.
  • A legjobb, ha ablakaink kifelé nyílnak. Ha egy ablak befelé nyílik, bizonyosodjunk meg arról, hogy nem nyugatra néz-e, ami a halál és elmúlás iránya. Ebben az esetben egy kivelé néző tükörrel vagy kerek levelű növénnyel blokkolhatjuk a befelé áramló negatív chi-t.
  • Függyönyeink színét arra is használhatjuk, hogy a szobánk színeit energetikailag kiegyensúlyozzuk. A rózsaszín vagy zöld a hálószobánkban pl. szerelmet ébreszt.

Rojtokról, bojtokról, és egyéb kiegészítőkről még szó fog esni egy külön bejegyzésben:)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://lowlyenterior.blog.hu/api/trackback/id/tr882228778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása