HTML

Mindenütt jó, de legjobb otthon

Olyan ötletek és tanácsok a lakásunk, életterünk harmonikusabbá változtatásához, amikhez se sok idő, se sok pénz nem szükséges...

Friss topikok

Linkblog

2010.08.17. 16:09 !Alicce!

Melyiket szeressem...

A stílusok repertoárja kevésbé széles mint az ízlésvilágunk és fantáziánk. Én úgy vagyok vele hogy nem lehet egy kép alapján berendezni egy lakást, mindenhol kell egy fő elem ami meghatározza a szobát, és köré építhető a többi. Melyik is legyen ez a fő elem? Kezdem attól az irányzattól amely talán a legmerészebb újításokat szeretné becsempészni mindennapjainkba.

High-tech
Modernebb élet, modern lakberendezés, de egy kicsivel több! Van aki rajong a futurisztikus króm-neon kombinációért, a legtöbben viszont kényelmetlennek érezzük ha folyton hideg színek és tárgyak vesznek körül. Pedig milyen jó egy hatalmas plazma tv-ről nézni az adást, vagy hiperszuper házimozi rendszert kiépíteni a szobánkban. Nyilván az ember nem tehet róla hogy a természettől fenemód eltávolodott. Úgy gondolom, az irodákban rendkívül nagy haszna lehet ennek a berendezési stílusnak hiszen első benyomásra fegyelmet, és stabilitást tükröz. Eleinte jó érzés nézegetni ezeket a remekműveket a hűvös eleganciájukkal, aztán a mindennapi életre gondolva talán kicsit elmegy tőle a kedvünk. Nagyon sok film rendezője kiélte már fantáziáját azon hogy bemutassa a jövő emberének életét és stílusát, még is úgy érzem kevés helyen sikerült igazán meghonosítani ezt a stílust. ( Ebben az ára is biztosan szerepet játszik)

Minimál
A hangsúly a bútorokon van, mivel hogy a stílus nevéből kiindulva is sejthetjük, hogy ugyan nagy összhangot igénylő irányzat, ez az összhang viszont nem a személyes tárgyainkon hanem a pasztell színeiben és azon a nagyon kevés bútoron van amivel berendezzük lakásunkat. Több teret enged fantáziánknak, még is a legtöbbször szemünk fennakad a szögletes bútorokon, a szimmetrikus, miliméter pontossággal megtervezett részleteken, azon a kicsit üresnek és hiányosnak tűnő helységen ahol megálmodtuk ezt a letisztult világot magunknak. Úgy gondolom kimondhatjuk hogy elég kedvelt stílus, az üzleti életben dolgozók előszeretettel választják akár csak a high-tech-et, de sok olyan lakásról olvasok ahol foglalkozástól függetlenül, korhoz viszont nagyon kötődve ezt a berendezési formát tartja a legmegfelelőbbnek a tulaj. Miért van ez így? A minimal stílus alkalmazkodik a kevés időhöz amit otthon töltünk, nem igényel hatalmas odafigyelést a tárgyak takarítása, és a legtöbb helyen keresgetnünk sem kell hogy aprólékosan berendezzük a lakást. Gyors, egyszerű, tiszta, elegáns.

Modern
A modern stílus nem határolható el élesen sem a minimáltól sem a high-techtől, hiszen mind jelenkori és ezen kicsit túlmutató ötvözetet alkotnak. Jellemzője és értékei talán a praktikusságot szolgáló anyagokban nagy választékot nyújtó bútorokban találhatóak. Nem mondhatjuk rá hogy kevesebb fát vagy fémet használna mint jobban beskatulyázható társai. A modern gyártású bútorok mellett megjelennek a kiegészítők, az üveg, a tükrök, és a hangulatfények. Olyan egyveleg amelyben kicsit otthonosabban mozoghatunk, ám még is figyelnünk kell rá hogy milyen kiegészítőket választunk hiszen ezek repertorája nagyban befolyásolva van. Modern bútorok közé még a régiségeknek is modernnek kell lenniük.

Art-deco
Úgy gondolom ez az irányzat is legalább annyi figyelmet érdemel, mint a többi bár elég kevés helyen olvasom hogy törődnének vele (no azért van ahol fellelhető, de ez nem a reklám helye) Az art-deco olyan érzés mint amikor az ember lelke megreked két választási lehetőség között és nem tud dönteni. A valós életben sajnos nem ilyen egyszerű hiszen ez az irányzat a luxusról és csillogásról híres, viszont képzeljük el hogy árak nélkül válogathatunk a legnemesebb anyagok és bútorok között. Egy részünk azt fogja kívánni hogy legyen otthonos a másik pedig azt hogy legyen minél elegánsabb és fenségesebb. Talán ebből a töprengésből születhetett meg az art-deco amely anyagaival, kerek formáival és egyedi különleges bútoraival sajnos csak kevesek számára elérhető.
Azért csodáljuk bátran, hiszen nagyon kellemes látványt és érzést nyújt.

 

Klasszikus
A nevében is benne van. Talán az ősemberek kivételével a legrégebbi berendezési stílus ami a középkorig nyúlik vissza. Mindenki aki járt már kastélyban érzi azt a hangulatot amit ez a stílus megtestesít. A hatalmas festmények aranykeretben, bordó mintás szőnyegek, legfinomabb díszes anyagok és a kicsit sötétebb árnyalatú burkolatok. Sajnos rossz hír -e stílus szerelmeseinek hogy a klasszikus irányzat az egyik legnagyobb helyet igénylő irányzatok közé tartozik így kisebb lakásokban elveszítheti eleganciáját. ( Furcsa hogy szöges ellentéte, a high-tech is akkor lesz igazán lélegzetelállító ha megadjuk az anyagainak a kívánt teret) Szóval ha mindenképp ilyen stílusról álmodtunk akkor meg kell adni a módját. Legnagyobb jellemzője az az antik gesztenyebarna vagy ében bútorok amiknek mind történetük van. Ez a stílus megköveteli a tiszteletet a tárgyak iránt. Olyan irányzatról van szó amely azoknál marad fent akik végsőkig tisztelik a múltat, és a múlt részének tekintik azokat az emlékeket, tárgyakat amik velük élnek tovább.
 

Romantikus
Ha az ember szerelmes, mindent szebbnek talál. A romantikus emberek jellemzője mindig is egy képzeletbeli világ elérése, ahol a színek és anyagok körülölelik. Ahol hirtelen minden baj eltűnik. Ez a világ legtöbbször ebben a stílusban a nőket érinti meg mivel a romantika jegyei legtöbbször a rózsaszíntől a pirosig terjedő minden árnyalat, és a kis virágminták. Konszolidáltabb verziójában sem hajlik a kemény sötét színek és a hideg burkolatok felé.
Talán a felsorolásom során ez az első olyan irány amelyik az eddigieknél egy kicsit többet fordít a kis apróbb személyes tárgyak szeretetére legyen az régi vagy új. Igazából ha valaki belép egy romantikus szobába minden a szeretet és egy légiesen könnyű érzés körül forog. Bútorainak színe általában fehér, vagy világos színű. Az ülőgarnitúra legyen párnás kitömött akár egy kis felhő, az ablakokon pedig csipkefüggönyök engedjék be a fényt, akár feldobhatjtuk pár egy élénk zöld növénykével így teljes lesz a komfort és kényelem.

 

Sokan elkövetik azt a hibát és én is gyakran tépelődök azon hogy hogyan passzintsam össze a két különböző stílusú de még is nagyon kedvelt tárgyamat, illetve bútort egymással. A probléma megoldására nincs megoldás és véleményem szerint nem is kell mert az egyik általam legjobban kedvelt stíluson belül minden lehetséges.


Rusztikus
Azt hiszem kijelenthetem, hogy az alábbi stílus és minden "al irányzata" a népies, a mediterrán (provancei) áll a  a szívemhez. A rusztikus stílus közel hozza az embert a természethez, mivel berendezésének alapanyagai is természetesek. Nem kell félni tőle hogy egy tömör fa anyaga vagy a terméskő túl kemény hangulatot kölcsönöz a lakásnak ha okosan bánunk a kis kiegészítőkkel amik nagyon fontosak ennek a stílusjegynek. Lehet akár modern vagy a nagyszüleinktől örökölt darabok a lényeg a természetesség. Ez a lakberendezési stílus nehezen kialakítható hiszen éveken keresztül járhatjuk a bolhapiacokat, és vásárokat megfelelő darabok után kutatva. A kreatív embereknek is kedvez, hiszen hobbiboltokban számos lehetőség nyílik rá hogy kipróbáljuk magunkat valamilyen területen és nem kell félnünk tőle hogy művűnk bárhogyan is sikerült ne lenne majd éke a lakásnak. Véleményem szerint ez az idő és kreativitás megtérül és egy olyan családias kellemes környezetű teret kapunk általa amelyben igazán otthon érezhetjük magunkat. Két alirányzata lévén hogy a kedvencem gyakran fellelhetőek lesznek a bejegyzéseim között, ezért nem is ejtenék róluk most több szót.
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://lowlyenterior.blog.hu/api/trackback/id/tr182228318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása