HTML

Mindenütt jó, de legjobb otthon

Olyan ötletek és tanácsok a lakásunk, életterünk harmonikusabbá változtatásához, amikhez se sok idő, se sok pénz nem szükséges...

Friss topikok

Linkblog

2010.08.27. 12:46 !Alicce!

Mini kert-tervezés

Kertes házban nőttem fel, nagyon szeretem a növényeket, a kertészkedést, a kinti munkákat. Sok ismerősöm van akik panel lakásban nőttek fel, és nem vonzza őket az ilyesmi, növényeket még is látok a házukban. Mindenkinek szüksége van zöldre, egy lakás növények nélkül tökéletesen funkcionál, az embernek viszont hiányérzete támad valami kellemes otthonosabb érzés iránt. Ezt sokszor a virágok adják meg számunkra. Sajnos a jelenlegi életmódom nem ad sok lehetőséget hogy kielégítsem a kertészkedési igényeimet de pici belvárosi lakásban is lehet növényeket tartani sőt, okos ötletekkel még egy mini-kertet is létre lehet hozni. Olyan jó érzés hogy amikor hazaérek az ajtó előtt a virágaim fogadnak. Akik egész nap dolgoznak, hazaérve ellazítja őket ha törődhetnek bíbelődhetnek egy kicsit valamivel. Idő hiányában a legtöbben nem házikedvencre godnolunk, az egyszerűbb növények kevesebb időt igényelnek az állatoknál, de az apró törődést is meghálálják. Így azok számára is ideális a mini-kert akiknek folyton rohanniuk kell és csak néha vannak otthon.
Ablakpárkány-minikert
Nézzük meg van -e benti párkány a lakásban, ha nincs akkor külső párkányra is megoldható a dolog, csak azért az ablak szerencsés ha nem kifelé nyílik :)
Szóval megvan a benti párkányunk.Hobbyboltokban és virágüzletekben szintén beszerezhető kicsi cserepekben ültessünk az évszaknak megfelelően magokat. Én általában a párkánykertet fűszer és gyógynövényekből szoktam csinálni mert nem drágák, nem macerás velük foglalkozni és felhasználhatóak a konyhánkban. (Akik kicsit csalni akarnak és rögtön szeretnék látni az eredményt a kész kis növénykéket is megvehetik, de szerintem az idő és a várakozás meghozza a gyümölcsét és nagyobb öröm ha látjuk a növényeinket kibújni a földből) A növényeket külön cserépbe ültessük amíg meg nem erősödnek egy kicsit. Amíg ki nem bukkannak a földből nincs szükségük fényre, de figyeljünk rá hogy állandó 18-22 fokos hőmérsékleten nedvesen legyenek tartva. A három legigénytelenebb fűszernövény, a kakukkfű, a petrezselyem és a rozmaring. De bármit ültethetünk bele...
Amikor már kibújtak a földből, a pici cserepeket átültethetjük egy nagyobb impozánsabb fémből vagy agyagból készült tartóba, de lehet akármilyen nagyobb kaspó.( Akinek van kézügyessége az előtte maga kidíszítheti decopagetechnikával a kaspót- erről majd egy külön bejegyzésben írok) Együtt növekedve még szebb látványt nyújtanak, arra azonban figyeljünk hogy a kis növényeket egymástól minimum 10 centire ültessük, hiszen a gyökerük még nagyon kezdetleges, ha egymás mellé ültetnénk őket mire megnőnek összeérnének és elszívnák egymás elől a tápanyagokat. Az agyagcserép célszerűbb mert a túl sok vizet és nedvességet képes leadni, és szellőzik is. Fontos hogy a kapsó csak a dísze legyen a növénytatójának, ne abba ültessük őket mert könnyen kirohadnak illetve elszáradnak.
Természetesen, az ablakpárkányba nem csak fűszernövények ültethetők, ezt a verziót csak azért tartottam szerencsésebbnek, mert télen sem kell félteni őket a huzattól. Nyilván minden növény tartható a párkányon, és ugyanígy összeültethető belőlük egy kompozíció. Csak arra kell figyelnünk jobban, hogy más növények más igényekkel rendelkeznek így ha összeültetjük őket nehéz az ellátásuk. Ha pedig külön vannak lehet hogy túl sok helyet foglalnak majd.

Minikert a teraszon
 

Szerencsések vagyunk ha rendelkezünk egy kicsi terasszal ahova ültethetünk. De mielőtt a teraszon belekezdenénk a növénytelepítésbe először mérjük fel mennyi hely lesz télen bevinni a lakásba őket. A teraszra bármit ki tudok ültetni, télen viszont a lakásban olyan szűkös a hely hogy hiába szeretnék burjánzó kertet sajnos nem tudom megoldani az elszállásolást.

A blikk nyári mellékletében pont a teraszokról és a kertekről van szó, nagyon jó tippeket ötleteket találhatunk a teraszon lévő kis kertünk kialakításához. Mivel nagyon szeretem a természetes dolgokat, ezért ötletként a mini-kertembe becsempésztem ezeket az anyagokat. Egy építkezésről elemeltem néhány régi téglát, és egy kis piramist emeltem belőle a ház fala mellé, ezekre állítottam a virágokat. Egyrészt helytakarékos, másrészt nagyon jól néz ki ahogy a növények lépcsőzetesen rálógnak egymásra. Ha megtehetjük vegyünk balkonládákat és ültessünk bele különböző növényeket. Ha nincs helytünk a lakásban vegyünk egynyári növényeket.Ezek a növények kihajtanak, virágoznak majd elpusztulnak. Egynyári virágok a kakastaréj, a törpe dália,a büdöske, a kerti lobélia( nekem ilyen van és nagyon szeretem) és még számtalan kis lágyszárú növény. A kis virágokat mindig reggel öntözzük, ez nagyon fontos mert a nagy melegben ők is felmelegednek és ha hideg vizet öntünk rájuk a gyökerük úgy reagál rá mint a mi forró testünk a hidegvízre.
Nagyon jó kiegészítők a kertünk mellé a kis földbeszúrható színes figurák, vagy a nagyobb áruházakban kapható fából készült sámlik és cserepek. Ha az erkélyünkre ki is lehet ülni, érdemes beszerezni egy egyszínű karácsonyfaégőt, vagy lampionokat és az ablakra aggatni kívülről, este nagyon romantikus hangulata van. Azért nem árt mellé beszerezni a szúnyogirtót se mert a bogarak minden bizonnyal imádni fogják.

A növényekről mielőtt megvásárolnánk őket tájékozódjunk, hiszen a fekvéstől függően nem minden növény szereti az árnyékos, illetve a napsütötte helyeket. Ezeket az információkat könyvből is beszerezhetjük de számos hasznos weboldal is a rendelkezésünkre áll:

www.kertpont.hu

www.kolibrikerteszet.hu
 

Minikert az asztalon, és a lakásban
Az egyik legnehezebben kitapasztalható növénytartási forma a lakásban tartott növények gondozása. Legfőbb oka a kis lakásokban a fény hiánya, és a levegő páratartalma, és a víz minősége. A szobanövények elhelyezése nem mindig válik be, kísérletezés és megfigyelés kell ahoz hogy kitaláljuk melyik növény hol érzi jól magát. Tavasszal azonban a legkevesebb erőfeszítés nélkül csalhatunk egy kis színt az asztalunkra. Ha a boltban hagymás növényeket vásárolunk, keressünk olyanokat amik kicsire nőnek, és tavasszal a természetben bokrok alján élnek, így nem igényenek sok fényt, ilyen például az ibolya, a törpe írisz, fekete hunyor. Egy befőttes üvegbe tegyünk jó minőségű fekete talajt, majd egy apró csipesszel helyezzük bele a magokat, ezek a kis virágok jól fogják magukat érezni az enyhény nirkos védett környezetben, de azért a locsolással óvatosan!! A befőttes üveg nem engedi át a nedvességet így a növények ki vannak téve a rohadásnak.
Mielőtt a szobában elhelyezzük a növényeket, tervezzük meg előre jól hogy mit hova teszünk ugyanis a túl sok növény kaotikus állapotot okozhat, és furcsa érzést kelthet a látogatókban és bennünk is. A gondosan kiválasztott helyen lévő növény viszont harmóniát és otthonos érzést ad.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://lowlyenterior.blog.hu/api/trackback/id/tr222251825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása